Zupa z fasoli Adzuki

icon

Składniki

  • 0,5 kg pomidorów
  • 50 ml oleju sojowego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • ćwiartka selera, drobno posiekanego
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki rozdrobnionego tymianku
  • 1,4 l wywaru warzywnego
  • 200g fasoli Adzuki moczonej przez 4 godziny
  • sól i czarny pieprz
  • natka pietruszki
icon

Sposób wykonania

Pomidory zalać wrzątkiem. Wyjąć i odstawić na 10-15 minut do ostygnięcia. W odpowiednim garnku rozgrzać olej, po czym włożyć do niego cebulę, seler, marchew i czosnek. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zmniejszyć płomień. Po ostygnięciu z pomidorów zdjąć skórę i drobno pokroić. Pomidory, przecier pomidorowy, liść laurowy i tymianek dodać do zawartości garnka i krótko dusić w tłuszczu. Dolać wywar lub wodę i namoczoną fasolę. Krótko gotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 1 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki.

Zamów produkty z przepisu