WARZYWA STRĄCZKOWE DLA ZDROWEJ PLANETY


Kiedy spożywasz warzywa strączkowe, dokonujesz wyboru, który jest korzystny dla środowiska. Dlaczego? Warzywa strączkowe pobierają mniej energii w fazie wzrostu aniżeli inne uprawy, produkując mniej gazów cieplarnianych.


Uprawa warzyw strączkowych jest również jedną z najbardziej przyjaznych środowisku upraw, jako źródło białka, przyczyniając się do zrównoważonej produkcji żywności poprzez ochronę i poprawę gleby i zasobów wodnych.


KTO POWINIEN JEŚĆ WARZYWA STRĄCZKOWE


Każdy może czerpać korzyści jedząc warzywa strączkowe. Są one bogate w błonnik oraz kompleks węglowodanów, a także są doskonałym źródłem białka i cieszą się niską zawartością tłuszczu. Te właściwości czynią warzywa strączkowe bardzo ważną częścią każdej diety i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.


Warzywa strączkowe mają dodatkowe korzyści dla ludzi, którzy:


- mają nadwagę


- chorują na cukrzycę


- mają wysoki poziom cholesterolu we krwi


- cierpią na celiakię


- są wegetarianami


Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem błonnika. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Rozpuszczalny błonnik pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik pomaga w trawieniu, jak również utrzymaniu regularnego wypróżnienia.


Warzywa strączkowe mają niski indeks glikemiczny. Większość węglowodanów w warzywach strączkowych zapobiega szybkiemu wzrostowi stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku lub przekąski.


Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który wykazuje zmniejszenie poziomu homocysteiny. Dowody wskazują, że wysoki poziom homocysteiny (rodzaj białka) uszkadzają wyściółkę naczyń krwionośnych i sprzyjają gromadzeniu się płytki nazębnej oraz powstawaniu zakrzepów. Z biegiem czasu, szkoda może spowolnić lub zablokować przepływ krwi do serca lub mózgu, powodując zawał serca lub udar mózgu.


Zdrowa dieta wegetariańska powinna zawierać różne rodzaje grochu, fasoli, soczewicy, ciecierzycy zamiast wołowiny, wieprzowiny, drobiu i ryb. Jedząc warzywa strączkowe z ziarnami pszenicy, ryżu lub płatków owsianych, zapewniamy wysokiej jakości białko.


ILE POWINNIŚMY JEŚĆ WARZYW STRĄCZKOWYCH


Rekomendowane jest jedzenie warzyw strączkowych jako alternatywa do mięsa.


Jedna porcja warzyw strączkowych równa jest ¾ filiżanki tj. 175 ml, co jest w okolicy wielkości piłki do tenisa.


Warzywa strączkowe można jeść każdego dnia.