Zupa pomidorowa z soczewicy i papryką

icon

Składniki

  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki kuskusu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania
  • Przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, tymianek, oregano, ostra i słodka papryka
icon

Sposób wykonania

Soczewicę przepłukać na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie do garnka dodać soczewicę, pomidory z zalewą i przyprawy. Gotować na małym ogniu, dolewając porcjami bulion, aż soczewica zmięknie (ok. 25 minut). Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze 10 minut. Garnek z ugotowaną zupą zdjąć z palnika, wsypać kuskus, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć zupę i odstawić na kilka minut, żeby kuskus napęczniał. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zamów produkty z przepisu