Opłukać groch i zagotować w ok.2 l. wody, posolić, dodać wcześniej przygotowany bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować do miękkości grochu. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, można uzupełnić smalcem. Smażony boczek z cebulą obsypać 1 łyżeczką mąki i przesmażyć razem do zarumienienia się mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wszystko razem zagotować. Doprawić majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu. Przygotować grzanki: pokroić kromki na małe kosteczki i przesmażyć na odrobinie masła. Grzanki dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem, posypać zieleniną.
Waga: 500g