Zupa grochowa z grzankami

icon

Składniki

  • Groch żółty połówki 250g
  • Boczek wędzony 25dag
  • Bulion warzywny
  • Cebula ( 1 szt.)
  • Czosnek ( 2 ząbki)
  • Liść laurowy ( 2szt.)
  • Ziele angielskie (4 ziarenka)
  • Majeranek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Chleb tostowy ( 4 kromki)
  • Masło 9 ( 1 łyżka)

 

icon

Sposób wykonania

Opłukać groch i zagotować w ok.2 l. wody, posolić, dodać wcześniej przygotowany bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy. Gotować do miękkości grochu. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, można uzupełnić smalcem. Smażony boczek z cebulą obsypać 1 łyżeczką mąki i przesmażyć razem do zarumienienia się mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wszystko razem zagotować. Doprawić majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu. Przygotować grzanki: pokroić kromki na małe kosteczki i przesmażyć na odrobinie masła. Grzanki dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem, posypać zieleniną.

Zamów produkty z przepisu