Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z niewielką ilością soli.
Wymieszać łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki soli i czosnek. Mieszanką natrzeć schab, owinąć folią, odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć. Brytfannę posmarować olejem, na dnie ułożyć suszone śliwki. Dodać żurawinę oraz kilka goździków, posypać cynamonem. Podlać połową szklanki wody i winem, włożyć schab.
Piec 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Mniej więcej co 20 minut podlewać powstającym sosem. Schab wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Sos doprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.