Schab ze śliwkami i żurawiną

icon

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 – 6 goździków
  • pieprz kajeński
  • 10 dag suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • olej
icon

Sposób wykonania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z niewielką ilością soli.
  • Wymieszać łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki soli i czosnek. Mieszanką natrzeć schab, owinąć folią, odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Mięso wyjąć. Brytfannę posmarować olejem, na dnie ułożyć suszone śliwki. Dodać żurawinę oraz kilka goździków, posypać cynamonem. Podlać połową szklanki wody i winem, włożyć schab.
  • Piec 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Mniej więcej co 20 minut podlewać powstającym sosem. Schab wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Sos doprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.

Zamów produkty z przepisu