BISZKOPT CIEMNY
SKŁADNIKI:
KREM
SKŁADNIKI:
oraz
POLEWA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT CIEMNY
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, kolejno po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki, piec przez 30-40 min. w temp. 160-170C.
KREM
WYKONANIE:
Gotujemy krem: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z odrobiną cukru dodać pozostałe zimne mleko, wsypać obie mąki, dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo łatwo się przypala) lub krem wykonać własnym sposobem.
Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po 1 łyżce zimnego kremu-miksować.
WYKONANIE:
Śliwki pokroić na połówki, namoczyć w rumie lub w innym alkoholu (można w wodzie) około 1 godziny lub dłużej.
POLEWA
WYKONANIE: Naczynie z czekoladami i masłem wkładamy do garnka z wrzącą wodą, topimy do uzyskania jednolitej konsystencji.
SKŁADANIE
Biszkopt ciemny smarujemy kremem, układamy śliwki suszone, rozprowadzamy przestudzoną polewę czekoladową.
Uwagi: Schłodzone ciasto najlepiej kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
Śliwka suszona bez pestek 250g
Waga: 250g