Mazurek ze śliwką suszoną

icon

Składniki

BISZKOPT CIEMNY

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek ,
  • ¾ – 1 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1½ łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy

KREM

SKŁADNIKI:

  • ½ litra mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1½ łyżki mąki pszennej,
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła

oraz

  • 25 dag śliwek suszonych bez pestek Florpak
  • rum lub inny alkohol

POLEWA

SKŁADNIKI:

  • ½ kostki masła,
  • czekolada gorzka,
  • czekolada mleczna

 

 

icon

Sposób wykonania

BISZKOPT CIEMNY

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, kolejno po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki, piec przez 30-40 min. w temp. 160-170C.

KREM

WYKONANIE:

Gotujemy krem:  1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z odrobiną cukru dodać pozostałe zimne mleko, wsypać obie mąki, dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo łatwo  się przypala) lub krem wykonać własnym sposobem.

Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po 1 łyżce zimnego kremu-miksować.

WYKONANIE:

Śliwki pokroić na połówki,  namoczyć w rumie lub  w innym alkoholu  (można w wodzie) około 1 godziny lub dłużej.

POLEWA

WYKONANIE: Naczynie z czekoladami i masłem wkładamy do garnka z wrzącą wodą, topimy do uzyskania jednolitej konsystencji.

SKŁADANIE

Biszkopt ciemny smarujemy kremem, układamy śliwki suszone, rozprowadzamy przestudzoną polewę czekoladową.

Uwagi: Schłodzone ciasto najlepiej kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.

Zamów produkty z przepisu