Ciasto:
Na nadzienie:
Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Soczewicę wymieszać z białym serem i jogurtem, dodać pokrojoną cebulę i szczypiorek, doprawić przyprawami. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać nadzienie z soczewicy, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch każdego pierożka posmarować jogurtem, a potem posypać dodatkowo oregano lum kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 -200 stopni przez ok. 30 minut, aż wszystkie pierożki nabiorą złotego koloru. Można podawać na ciepło lub zimno z sosem lub dipem.
Waga: 500g