Ciasteczka z cieciorki

icon

Składniki

  • 100 g cieciorka (sucha)
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 30 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • 20 g żurawiny
  • 30 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka sody
  • cynamon, imbir
icon

Sposób wykonania

Cieciorkę moczymy przez noc. Następnie, gdy już będzie miękka, miksujemy ją na dość drobne kawałki, ale nie na mus. Ubijamy białko, dodajemy żółtko, cukier, oraz starte jabłko i zmiksowaną cieciorkę. Masę przyprawiamy, dodajemy łyżeczkę sody, bakalie i kaszę mannę. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, aby kasza wchłonęła nadmiar wody. Małe porcje ciasta nakładamy na blaszkę lub do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut.

(Przepis na około 20 sztuk)

Zamów produkty z przepisu