Drożdżowe pierożki z soczewicą

icon

Składniki

Ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 20 g drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Na nadzienie:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 25 dkg białego sera
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • oregano, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

icon

Sposób wykonania

Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Soczewicę wymieszać z białym serem i jogurtem, dodać pokrojoną cebulę i szczypiorek, doprawić przyprawami. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać nadzienie z soczewicy, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch każdego pierożka posmarować jogurtem, a potem posypać dodatkowo oregano lum kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 -200 stopni przez ok. 30 minut, aż wszystkie pierożki nabiorą złotego koloru. Można podawać na ciepło lub zimno z sosem lub dipem.

Zamów produkty z przepisu