Wartość energetyczna | kcal, kJ |
Tłuszcze | g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | g |
Węglowodany | g |
- w tym cukry | g |
Błonnik | g |
Białko | g |
Sól | g |
Po otwarciu opakowania z suszoną truskawką na ” pierwszy ogień” idzie zmysł węchu- bo wydobywający się aromat jest niezwykle piękny i bogaty, potem budzą się w nas wspomnienia ciepłego, letniego dnia ale tak naprawdę właściwości zdrowotne i szeroki wachlarz zastosowania sprawiają, że trzeba po nie sięgać często, tym bardziej że są dostępne w takiej postaci przez cały rok. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze, są bardzo bogate w witaminę C, bowiem posiadają jej więcej niż cytryna, zawierają również pełną gamę witamin z grupy B. Są niskokaloryczne i wspierają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Suszone owoce truskawki są pyszną, a zmieszane z płatkami lub jogurtem stanowią zdrowe i pożywne śniadanie. Doskonale nadają się również do porannej owsianki oraz domowych babeczek. Są również świetne do podgryzania oraz jako dodatek do herbat, granoli, a po zmiksowaniu na proszek, mogą stanowić posypkę do czego tylko chcesz.