Wartość energetyczna | kcal, kJ |
Tłuszcze | g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | g |
Węglowodany | g |
- w tym cukry | g |
Błonnik | g |
Białko | g |
Sól | g |
Suszone maliny to pyszne owoce. Cenione ze względu na zasób witamin i minerałów- z magnezem, wapniem i żelazem, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. Suszone maliny zawierają cenny kwas elagowy, który ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i wykazuje aktywność przeciwzapalną. Stanowią wspaniały dodatek do herbaty, którą można wzbogacić o imbir oraz miód, tworząc rozgrzewającą kompozycję na jesienno – zimowe dni. Sporządzane z nich napary i herbatki mają właściwości przeciwgorączkowe. Suszoną malinę można używać w kuchni do ciast, ciasteczek, deserów, czy też dodawać do jogurtów i musli. Suszona malina to nie tylko smaczna ale również zdrowa przekąska ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów.