Wartość energetyczna | 318 kcal, 1329 kJ |
Tłuszcze | 1.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.19 g |
Węglowodany | 61.6 g |
- w tym cukry | 2.7 g |
Błonnik | g |
Białko | 21.4 g |
Sól | 0.05 g |
Pochodząca z ekologicznych upraw fasola biała drobna bio, dzięki zawartości białka jest popularnym składnikiem potraw kuchni wegetariańskiej. To bogate źródło witamin i kwasu foliowego. Jej spożycie, pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu. Fasolkę można podawać na wiele sposobów, dodając majeranek lub ostre przyprawy, niezbędne w przepisie na pikantną fasolkę chorizo.
*przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
*fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
*czas gotowania (przybliżony): 60-90min.
Podczas gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody oraz delikatnym mieszaniu łyżką.