Wartość energetyczna | 412 kcal, kJ |
Tłuszcze | 19.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.82 g |
Węglowodany | 32.7 g |
- w tym cukry | g |
Błonnik | 15.7 g |
Białko | 34.3 g |
Sól | g |
Kluczowe korzyści z soi to jej wysoka zawartość białka, witamin, minerałów. Soja ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, jest doskonałym źródłem błonnika, który ułatwia trawienie. Zawiera ona istotne tłuszcze omega-3, które pomagają w utrzymaniu zdrowego serca. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również istotne w spowolnieniu starzenia się, zwalczaniu zagrożeń związanych z nowotworem, chorobą Alzheimera oraz cukrzycą. W kuchni ma szerokie zastosowanie, można z niej „wyczarować” prawie wszystko, wystarczy odrobina wyobraźni. Jest idealna do zup, pasztetów, kotletów, można z niej przygotować nawet ciasto naleśnikowe.
* soję moczymy 24 godz.
* czas gotowania (przybliżony): 180-240 min.