Wartość energetyczna | 307 kcal, 1290 kJ |
Tłuszcze | 2.4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.6 g |
Węglowodany | 42.1 g |
- w tym cukry | 4.7 g |
Błonnik | g |
Białko | 18.4 g |
Sól | 0.013 g |
To smaczna mieszanka warzyw strączkowych, pszenicy obłuszczonej oraz warzyw suszonych.
Jest łatwa w przygotowaniu i syta. Można doprawić do smaku aromatycznymi przyprawami, tj. majerankiem, kminkiem, posypać natką pietruszki, dodać kilka kropel oliwy z oliwek.
Doskonała na każdą porę roku. Z tej mieszanki można też „wyczarować” pyszny pasztet.
Zawartość torebki oprócz saszetki z włoszczyzną wypłukać. Następnie wszystkie składniki z wyjątkiem włoszczyzny wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć przez 12 godz. Po namoczeniu odcedzamy i zalewamy wodą lub uprzednio przygotowanym bulionem, gotujemy ok. 1-1,5 godz. Pod koniec gotowania dodajemy włoszczyznę, można zabielić zupę śmietaną oraz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy wg upodobania – majeranek, cząber, kolendra, czosnek, papryka, pieprz, sól. Smak zupy poprawia dodanie do każdego talerza łyżki oliwy z oliwek i zielonej pietruszki.
pszenica obłuszczona, fasola biała jednolita igołomska, fasola biała jednolita perełka, fasola kolorowa, fasola oczko, cieciorka, włoszczyzna (warzywa suszone w zmiennych proporcjach: marchew, cebula, pasternak, pietruszka, por)