Wartość energetyczna | 344 kcal, 1440 kJ |
Tłuszcze | 3 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.45 g |
Węglowodany | 57.5 g |
- w tym cukry | 1.1 g |
Błonnik | g |
Białko | 25.4 g |
Sól | 0.005 g |
Jej ziarna są cętkowane, zielono-brązowe, ma krzepki, nieco pieprzny smak.To kolejna z soczewic, której ziarna są zdrowe i tak naprawdę trudno cokolwiek „zepsuć” przygotowując z niej danie. Powinno się jej używać w kuchni przez cały rok, zwłaszcza, że można z niej stworzyć dania: szybkie, łatwe i bez jakichkolwiek wyrzutów w stosunku do siebie, jako że potrawy z niej są zdrowe oraz dietetyczne. Doskonała do sałatek, zapiekanek, zup, kremów, farszów, pasztetów, a nawet ciasteczek. Świetnie jej w towarzystwie ryżu oraz grillowanych warzyw. Nie przegap okazji aby dodać więcej smaku twojej soczewicy, wystarczy dodać do wody, w której gotujemy soczewicę np. połowę cebuli, zgnieciony czosnek, czy też wiązkę ziół.
* przed gotowaniem soczewicę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* soczewica nie wymaga moczenia, zaleca się jednak zalać ją wrzątkiem i odstawić na 30 min., dzięki temu szybciej się ugotuje
* czas gotowania (przybliżony): 30 min.