Wartość energetyczna | 320 kcal, 1342 kJ |
Tłuszcze | 5.9 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1 g |
Węglowodany | 34.4 g |
- w tym cukry | 3.6 g |
Błonnik | g |
Białko | 20.1 g |
Sól | 0.009 g |
Ciecierzyca (znana również jako cieciorka lub groch włoski) jest delikatnai kremowa, lekko słodkawa o orzechowym posmaku, to źródło białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Co można z niej zrobić: sławny w kuchni arabskiej hummus, czyli po prostu pastę do smarowania pieczywa, rozgrzewającą zupę, pasztety, kotlety, sprawdzi się jako farsz do pierogów czy krokietów, jak również jako składnik sałatek. To nie wszystko, z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do pieczenia chleba, czy ciast. Jej ogromną zaletą jest to, iż nie posiada glutenu.
Przyprawami, z którymi idealnie współgra ciecierzyca są: rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon.
* cieciorkę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* ziarna cieciorki moczymy od 10-12 godzin w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji cieciorki
* przybliżony czas gotowania: 60-90 minut