Wartość energetyczna | kcal, kJ |
Tłuszcze | g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | g |
Węglowodany | g |
- w tym cukry | g |
Błonnik | g |
Białko | g |
Sól | g |
Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Bogata w związki mineralne i witaminy: B1, B2, F, K. Jest ona doskonałym dodatkiem do zup, gulaszu lub sałatek. W okresie Świąt Bożego Narodzenia pszenica obłuszczona jest podstawowym składnikiem kutii wigilijnej, z dodatkiem maku, miodu, orzechów i rodzynek stanowi ona tradycyjną potrawę świątecznego stołu.
Ziarno pszenicy najlepiej namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie, po czym podgrzewać na małym ogniu do napęcznienia.
Wersja na kutię wigilijną:
40 dag pszenicy (łuskanej), 40 dag maku niebieskiego, 0,5l midou, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe.
Pszenicę opłukać i gotować, aż będzie miękka (na jedną szklankę pszenicy użyć do gotowania dwie szklanki wody). Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić. Orzechy i migdały pokroić w cienkie paseczki; figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić na drobną kosteczkę. Wymieszać bakalie, pszenicę oraz zmielony mak dodając gorący miód.