Wartość energetyczna | 329 kcal, kJ |
Tłuszcze | 0.5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.2 g |
Węglowodany | 63 g |
- w tym cukry | g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0.01 g |
Podobnie jak wiele innych ziaren roślin strączkowych, fasola Adzuki to dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B. Warto też wspomnieć, że Adzuki zyskała status „fasoli odchudzania”, ponieważ zawiera mało kalorii i tłuszczu, a jednocześnie ma wysoką wartość odżywczą. Ta mała, ciemnoczerwona fasolka ma słodki, orzechowy smak i jest często wykorzystywana do azjatyckich deserów, idealna do przygotowania ciasta „brownie”, a także pączków, naleśników czy owsianki według japońskiej kuchni, to także idealny składnik zup oraz sałatek.
* przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
* czas gotowania (przybliżony): 60-90 min.