Wartość energetyczna | 341 kcal, 1428 kJ |
Tłuszcze | 1.42 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.37 g |
Węglowodany | 62.36 g |
- w tym cukry | 2.12 g |
Błonnik | g |
Białko | 21.6 g |
Sól | 0.12 g |
Podobnie jak inne rośliny strączkowe ceniona jest ze względu na wysoką zawartość białka. Warto też zwrócić uwagę, iż jako jedna z nielicznych warzyw fasola czarna zawiera selen, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu enzymów wątroby i pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie. Co z niej przygotować:
* zrób zdrową, rozgrzewającą zupę fasolową przez połączenie ugotowanej fasoli czarnej z cebulą, pomidorami oraz ulubionymi przyprawami,
* możesz również dodać ugotowaną, czarną fasolę, jako wypełnienie do Burrito
* zmiksuj ugotowaną czarną fasolę, czosnek, cebulę, dodaj świeżą kolendrę, sok
z limonki i masz zdrowy dip fasolowy
* przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
* czas gotowania (przybliżony): 60-90 min.