Wartość energetyczna | 332 kcal, kJ |
Tłuszcze | 0.8 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.1 g |
Węglowodany | 60 g |
- w tym cukry | 2 g |
Błonnik | 25 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0.06 g |
Kolejna z fasoli, która jest cennym źródłem potasu, magnezu, ma pomóc utrzymać ciśnienie krwi w ryzach, a wysoka zawartość błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Bogata jest również w żelazo i białko, co czyni ją doskonałym substytutem mięsa dla wegetarian. Nazwa Kidney, czyli nerka z uwagi na jej podobieństwo do kształtu tego narządu, zaś czerwony kolor tej fasoli wskazuje na wysokie stężenie przeciwutleniaczy zwalczających choroby. Doskonała jako składnik sałatek, dipów, dań jednogarnkowych, to także królowa dań kuchni meksykańskiej, najbardziej z nich popularne to chili con carne. W kuchni japońskiej zaś dodawana jest w wersji na słodko, jako uzupełnienie smaku lodów z zielonej herbaty.
* przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
* czas gotowania (przybliżony): 60-90 min.