Wartość energetyczna | 315 kcal, 1329 kJ |
Tłuszcze | 1.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.2 g |
Węglowodany | 46 g |
- w tym cukry | 2 g |
Błonnik | 16 g |
Białko | 21.4 g |
Sól | 0.02 g |
Wysoka zawartość błonnika w tej fasoli zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi cukru po posiłku, stąd też ziarna te są dobrym wyborem dla osób z chorobą cukrzycy. W połączeniu z całymi ziarnami np. ryżu brązowego, fasola ta zapewnia wysokiej jakości białko praktycznie bez tłuszczu. Ta fasola to również źródło: molibdenu, kwasu foliowego, a także białka, witaminy B1, B6 oraz minerałów: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i potasu.
Wyśmienicie smakuje, a dodatkowo pięknie wygląda na talerzu. Można z niej przygotować: pasty, zupy, dania jednogarnkowe, np: do uprzednio ugotowanej, ciepłej fasoli kolorowej wystarczy dodać ugotowany ryż, pokrojone warzywa na ciepło, takie jak: marchew, cukinia, pomidory, doprawić do smaku i… cieszyć się prostą w przygotowaniu, smaczną i zdrową potrawą.
* przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
* czas gotowania (przybliżony): 60-90 min.