Wartość energetyczna | 318 kcal, 1329 kJ |
Tłuszcze | 1.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.19 g |
Węglowodany | 61.6 g |
- w tym cukry | 2.7 g |
Błonnik | g |
Białko | 21.4 g |
Sól | 0.05 g |
Zwana też karłową z uwagi na nieco mniejsze ziarna w porównaniu do fasoli białej gruboziarnistej Piękny Jaś. Niczym jednak nie ustępuje jeśli chodzi o wartości odżywcze, smakowe, a także sposoby wykorzystania w kuchni, tak więc możemy z niej przygotować: dania jednogarnkowe, „fasolkę po bretońsku”, pasty, pasztety, zupy, a nawet muffinki, czy tort fasolowy.
* przed gotowaniem fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
* fasolę moczymy od 10 do 12 godz. w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli
* czas gotowania (przybliżony): 60-90 min.
Podczas gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody oraz delikatnym mieszaniu łyżką.