Wartość energetyczna | 304 kcal, 1275 kJ |
Tłuszcze | 1.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0.3 g |
Węglowodany | 36.4 g |
- w tym cukry | 7.8 g |
Błonnik | 25.8 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0.022 g |
Bogata w składniki odżywcze soczewica brązowa jest podstawowym komponentem zupy rzymskiej. To zdrowy, prosty i smaczny posiłek. Charakteryzuje się intensywnym, aromatycznym, ziołowo-czosnkowym smakiem. Może być także ciekawym urozmaiceniem gulaszów, czy sosów.
Zawartość torebki oprócz saszetki z ziołami prowansalskimi i natką pietruszki wypłukać. Następnie wszystkie składniki wraz z zawartością saszetki wsypać do garnka, zalać wodą w proporcji: 2 porcje wody do 1 porcji zupy. Gotować 30 min. od momentu zagotowania. Smak zupy będzie jeszcze bogatszy, jeśli dodamy do każdego talerza łyżkę oliwy z oliwek.
soczewica brązowa, czosnek płatki, pomidor suszony, natka pietruszki, zioła prowansalskie (oregano, bazylia, tymianek, cząber, rozmaryn, estragon)