Wartość energetyczna | 321 kcal, 1346 kJ |
Tłuszcze | 6.6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2.5 g |
Węglowodany | 37 g |
- w tym cukry | 12.2 g |
Błonnik | 22.5 g |
Białko | 17.3 g |
Sól | 0.97 g |
Fasola Piękny Jaś karłowy – to główny składnik zupy bretońskiej. Zupa ta, to świetny pomysł na danie jednogarnkowe, jej intensywny, aromatyczny smak i zapach zawdzięcza przyprawie czubryca, a także pomidorowi i papryce suszonej. Jest to wersja fasolki po bretońsku w wydaniu wegetariańskim.
Zawartość torebki oprócz saszetki z przyprawą czubryca wypłukać na gęstym sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1,5l) i moczyć przez 12 godz. Po namoczeniu lekko posolić i gotować w tej samej wodzie pod przykryciem przez około 2,5 godziny od momentu zagotowania. Następnie wsypać przyprawę czubryca z saszetki i gotować całość ok. 30 minut. Podczas gotowania zupę delikatnie mieszać i uzupełniać wodą według uznania.
fasola Piękny Jaś Karłowy, cebula smażona (cebula 80%, olej palmowy, mąka pszenna, sól) suszony: pomidor, papryka, cebula, czubryca zielona (sól, cukier, tymianek, cząber, kaszka kukurydziana, czosnek granulowany, cebula, oregano)