Zupa polska 400g

Wartość odżywcza 100g produktu:

Wartość energetyczna 322 kcal, 1351 kJ
Tłuszcze 5.2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.2 g
Węglowodany 38.8 g
- w tym cukry 9.7 g
Błonnik 22.8 g
Białko 18.6 g
Sól 0.14 g
Do sklepu

Opis produktu

Groch żółty połówki- główny składnik zupy polskiej, od zawsze odgrywał w naszej rodzimej kuchni dużą rolę, tak jest i dzisiaj. Zupa polska – to sycąca potrawa, idealna na obiad. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem, przypominającym zapach tradycyjnej grochówki,a to za sprawą między innymi: smażonej cebulki oraz suszonej papryki. Z tej mieszanki grochu i warzyw można również przygotować np. pastę kanapkową, wystarczy ugotować składniki, zmiksować, przyprawić według upodobania i pasta gotowa.

Sposób przygotowania

Zawartość torebki oprócz saszetki z kminkiem wypłukać. Następnie wszystkie składniki oprócz kminku wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć przez 3 godziny, kolejno odlać wodę, w której zawartość była moczona i ponownie zalać wodą w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji zupy, dodać kminek z saszetki. Gotować 30 min., od momentu zagotowania.

Składniki

groch żółty połówki, cebula smażona (82%, olej słonecznikowy 8%), papryka suszona, warzywa suszona (marchew, cebula, pasternak, pietruszka, por), cebula suszona, kminek