Wartość energetyczna | 322 kcal, 1351 kJ |
Tłuszcze | 5.2 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1.2 g |
Węglowodany | 38.8 g |
- w tym cukry | 9.7 g |
Błonnik | 22.8 g |
Białko | 18.6 g |
Sól | 0.14 g |
Groch żółty połówki- główny składnik zupy polskiej, od zawsze odgrywał w naszej rodzimej kuchni dużą rolę, tak jest i dzisiaj. Zupa polska – to sycąca potrawa, idealna na obiad. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem, przypominającym zapach tradycyjnej grochówki,a to za sprawą między innymi: smażonej cebulki oraz suszonej papryki. Z tej mieszanki grochu i warzyw można również przygotować np. pastę kanapkową, wystarczy ugotować składniki, zmiksować, przyprawić według upodobania i pasta gotowa.
Zawartość torebki oprócz saszetki z kminkiem wypłukać. Następnie wszystkie składniki oprócz kminku wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć przez 3 godziny, kolejno odlać wodę, w której zawartość była moczona i ponownie zalać wodą w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji zupy, dodać kminek z saszetki. Gotować 30 min., od momentu zagotowania.
groch żółty połówki, cebula smażona (82%, olej słonecznikowy 8%), papryka suszona, warzywa suszona (marchew, cebula, pasternak, pietruszka, por), cebula suszona, kminek