Pasztet z cieciorki

icon

Składniki

  • 30 dag cieciorki
  • 1 kg pieczarek
  • 25 dag filetów z kurczaka
  • 25 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 duża pietruszka
  • Średni seler
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki oleju
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz biały do smaku
icon

Sposób wykonania

Namoczyć cieciorkę we wrzącej wodzie przez 12 godz. Po namoczeniu zalać ponownie wrzącą wodą i gotować 1 godz. Warzywa i pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, podsmażyć chwilę, podlać wodą i dusić ok. 15 min., następnie dodać pieczarki i dusić jeszcze około 20 min. Filet z kurczaka pokroić w słupki o grubości 1 cm posypać kurkumą, solą, posiekanym czosnkiem. Namoczoną w mleku kajzerkę odcisnąć dodać do uduszonych składników i zemleć 2 razy. Do zmielonych składników dodać mąkę ziemniaczaną, jaja, majeranek i przyprawy. Masę przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. W masę powkładać słupki mięsne, powierzchnię wyrównać i skopić 2 łyżkami wody i odrobiną oleju. Piec 40 -45 min w temperaturze 160 OC – 180OC, po upieczeniu przykryć folią do wystygnięcia. Podawać z pikantnymi sosami.

Zamów produkty z przepisu